Çin Maden Bakanlığı, Bikita Minerals’i 2022’de satın aldı ve bir lityum alüminyum fillosilikat minerali olan petalit ve spodümen kapasitesini genişletmek için 300 milyon dolar harcadı. Hükümetin Afrika’nın en büyük lityum yataklarından bazılarını geliştirmek ve elektrik kesintilerini sona erdirmek için çabalaması nedeniyle Çinli şirketlere üçüncü çeyrekte Zimbabwe’ye madencilik ve enerji alanında 2,79 milyar dolarlık yatırım akışı sağlayabilecek lisanslar verildi. Geçen yılın aynı döneminde taahhüt edilen 271 milyon doların on katı artışla planlanan yatırım, en yakın rakibi olan ve 498,5 milyon dolarlık yatırım lisansı alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin geride bıraktı. Verilen yatırım lisanslarının toplam değeri 3,41 milyar doları buluyor.
“YATIRIM LİSANSLARININ TOPLAM DEĞERİ 3,41 MİLYAR DOLAR”
Çinli şirketler, özellikle lityum madenleri satın alarak, elektrikli araçlarda kullanılan piller için önemli bir bileşen olan lityum arzını artırmaya odaklanıyor. Ayrıca ülkede enerji santrallerinin yenilenmesi ve inşa edilmesiyle de ilgileniyorlar. Planlanan yatırımın 2,8 milyar doları enerji projelerine, 411 milyon doları ise madencilik projelerine ayrılacak.
Çin destekli projelerden biri, Mapinga’daki mineralleri işleyecek 2,3 milyar dolarlık planlı bir enerji ve madencilik kompleksi, diğeri ise 500 megavatlık güneş enerjisi projesi. Çin Maden bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin Eylül ayına kadar dokuz ay içinde lityum ihracatından 209 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. .
Zimbabve Maden Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ülkenin dokuz aylık dönemi kapsayan verilere göre, lityum ihracatından 209 milyon dolar gelir elde ettiğini bildirdi.
patronlardunyasi.com