Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Yüksek Sıcakların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Son günlerde Türkiye genelinde artan sıcaklar, sadece bedeni değil, ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak hava koşullarının uyku düzeninden öfke kontrolüne, anksiyeteden depresyona kadar birçok ruhsal sorunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Öz, yaz aylarında ruh sağlığını korumanın önemine vurgu yapıyor.

Sıcak havanın artmasıyla birlikte nefes almanın zorlaştığı bu günlerde, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikologu Merve Öz, sıcak hava koşullarının fiziksel konforun yanı sıra ruh sağlığını da tehdit ettiğini belirtiyor. Öz, “Sıcaklık, bir kişinin üretkenliğini ve günlük görevlerdeki performansını etkileyebilir. Aşırı sıcak, karar verme sürecini olumsuz etkileyebilir” diyor.

“Sıcak Hava Ruh Sağlığını Direkt Etkileyebilir”

Sıcaklık değişiminin ruh sağlığı üzerinde cinsiyete, yaşa ve sosyoekonomik duruma bağlı olarak farklı etkileri olduğunu belirten Öz, “Yüksek sıcaklığın, zihinsel bozukluklar olan depresyon ve şizofreni ile madde bağımlılığı gibi ruh sağlığı sorunları üzerinde doğrudan veya dolaylı etkileri olabilir. Ayrıca uyku bozuklukları, halsizlik, tahammülsüzlük, isteksizlik ve genel yorgunluk hissi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir” diye açıklıyor.

“Uykusuzluk Tahammül Seviyesini Düşürebilir”

Özellikle uyku üzerinde büyük etkisi olan sıcak hava koşullarına dikkat çeken Öz, “Uykunun kalitesi azalırken süresi de kısalabilir. Bu durum iş verimini ve yaşam kalitesini düşürürken, tahammül seviyesini azaltabilir ve öfke kontrolünü zorlaştırabilir” diyor. Özellikle bipolar bozukluğu olan bireylerde uykusuzluğun mani dönemlerini tetikleyebileceğini hatırlatıyor.

“Panik Bozukluğu Olanlar Fiziksel Belirtileri Yanlış Anlayabilir”

Yüksek sıcaklıkların kalp ritmini artırarak bunaltı ve baygınlık hissine neden olabileceğini belirten Öz, özellikle panik bozukluğu olan bireylerin bu fiziksel belirtileri panik atak olarak algılayabileceğine işaret ediyor. Öz, “Böyle bir durumda, bu belirtilerin sıcak hava kaynaklı olabileceğini hatırlayarak sakinleşmeye çalışmalılar” diyor.

Depresyon hastalarının var olan isteksizliklerinin sıcak havalarda artabileceğini belirten Öz, “Depresyon, kişinin günlük aktivitelerine karşı isteksizlik, zevk alamama ve depresif ruh hali gibi belirtilerle ortaya çıkar. Sıcak hava, depresyondaki kişinin var olan isteksizliğini artırarak depresyonu şiddetlendirebilir” diye ekliyor.

“Öfkenizi Kontrol Altında Tutun”

Öz, yüksek sıcaklıkların dikkat dağınıklığına ve öfke kontrol zayıflığına neden olabileceğini belirterek sıcak havalarda öfke patlamalarının daha sık yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Öfkenizi kontrol etmek için derin nefes almanızı, nefes egzersizleri yapmanızı, kafein tüketimini sınırlamanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı öneriyor. Ayrıca, empatisizliği ön planda tutmanın önemine de vurgu yapıyor.

“Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Uzman Klinik Psikolog Merve Öz’ün önerileri şu şekilde sıralanıyor:
– Dışarı çıkma saatlerinizi öğlen 12.00 ile 14.00 arasına denk getirmemeye çalışın.
– Mümkünse serin alanlarda zaman geçirin ve aşırı sıcaklardan kaçının.
– Dışarı çıkmak zorundaysanız güneşten korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
– Rahatlamak için ılık duş alabilir ve yatmadan önce melisa çayı içebilirsiniz.
– Elektrolit dengenizi sağlamak için bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
– Su oranı yüksek besinler tüketin ve spor yaparken akşam ve erken sabah saatlerini tercih edin.

Tüm bu önerilere dikkat ederek, yüksek sıcaklıkların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Döner imalathanesinde mide bulandıran görüntüler

Kilis’te hijyen kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle döner imalathanesi kapatıldı. Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde döner imalathanesinde denetim yapan Kilis Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, imalathanede hijyen kurallarına uyulmadığını tespit …