TÜİK: 2024’te yoksulluk oranı yüzde 13,6’ya yükseldi

Türkiye’de Yoksulluk Oranı 2024’te Yükseldi

Türkiye’de yoksulluk oranı, 2024 yılında geçen yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 seviyesine yükseldi. Yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller arasında ise Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bulunuyor, yoksulluk oranları yüzde 14,6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerini açıkladı. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2024 yılında 0,1 puan artarak yüzde 13,6 olarak kaydedildi. Medyan gelirin yüzde 60’ı baz alınarak hesaplanan yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı bir önceki yıla kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 21,2 olarak gerçekleşti.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40’ı baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 6,9 seviyesine geriledi. Medyan gelirin yüzde 70’i baz alınarak hesaplanan yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 28,9 olarak belirlendi.

En Düşük Yoksulluk Oranı Tek Kişilik Hanelerde Görüldü

Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına göre, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak yüzde 6,5’e geriledi. Birden fazla kişiden oluşan çekirdek aile bulunmayan hanelerde ise yoksulluk oranı 3,1 puan artarak yüzde 10,8 oldu. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı 0,9 puan artarak yüzde 17,9’a yükselirken, tek çekirdek aileden oluşan hanelerin yoksulluk oranı 0,1 puan artarak yüzde 13,4 olarak gerçekleşti.

En Yüksek Yoksulluk Oranı Eğitim Düzeyine Göre Belirlendi

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına göre; bir okul bitirmeyenlerin yüzde 24,7’si, lise altı eğitim mezunlarının yüzde 13,6’sı, lise ve dengi okul mezunlarının yüzde 7,4’ü yoksul olarak belirlendi. Yükseköğretim mezunlarının yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip olduğu görüldü.

Hangi İllerde Yoksulluk Oranı En Yüksek?

Yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgelerin başında yüzde 14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve yüzde 12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) yer aldı.

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) olarak belirlendi.

Yoksulluk süresine ilişkin yapılan incelemede, fertlerin yüzde 10,1’inin dört yıl boyunca bir yıl, yüzde 6,5’inin iki yıl, yüzde 4,3’ünün üç yıl ve yüzde 4,3’ünün ise dört yıl boyunca yoksulluk sınırının altında kaldığı görüldü. Nüfusun yüzde 74,8’inin ise dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altına düşmediği tespit edildi.

Related Posts

Asgari ücrete zam kararını açıkladı: Alt alta koyunca sonuç ortaya çıktı

AKP Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücretle ilgili ara zammı konuşmak için erken. Zamanı geldiğinde değerlendirmeyi yaparız. Enflasyonda düşüş bekliyoruz ancak bir …

Gümüşte 2012’den bu yana en yüksek seviye!

Son dönemde gümüş fiyatları, güçlü sanayi talebi, süregelen arz sorunları ve artan jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle yukarı yönlü hareket ediyor. Güneş enerjisi, elektronik ve elektrifikasyon gibi alanlardaki kullanımı artan gümüş, yatırımcılar …

Hopi, 19 milyon müşterinin alışveriş alışkanlıkları analiz etti: 1 milyon kişi sadece tek renk giyiyor!

Hopi, 19 milyon müşterinin alışveriş alışkanlıkları analiz etti: 1 milyon kişi sadece tek renk giyiyor!

Ve beklenen açıklama geldi! Destekleme ödemeleri başladı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonrasında ilçe ilçe belirlenen çiftçilere destekleme ödemeleri hesaplarına yatırılmaya başlandı. Buna göre, 2024 üretim yılı hububat, baklagil ve dane mısır desteği kapsamında; Alpu …

Şekib Avdagiç açıkladı: İTO, yatırım için Suriye’yi inceliyor!

Yeni bir dönemin başladığı Suriye’de savaşın ağır yükü sonrası yeni bir yaşam kuruluyor. Türkiye’den birçok yöneticinin temaslarda bulunuduğu ve yeni yatırımlar için mesajların verildiği Suriye ile ilgili bir haber de İstanbul Ticaret Odası (İTO …

Vergi İletişim Merkezi’ne yurt dışından ödül! Bakan Şimşek: Hizmet kalitesini artırmaya devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi İletişim Merkezi (VİMER), bu yıl 20. kez düzenlenen Küresel En İyi Performans Gösterenler Ödülleri’nin bölgesel finalinde, “en iyi kamu hizmeti” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.