TL mevduatta vadeler uzuyor

2023’ün ikinci yarısında başlayan faiz artırımları ile Türk Lirası yeniden yatırım aracı olarak ön plana çıkmaya başlarken, son dönemde TL mevduatta vadeler de uzamaya başladı. Uzun vadeli TL mevduatlarda tutulan para son 10 ayda 1.3 trilyon lira büyüyerek 1.8 trilyon lirayı aştı. Bu dönemde TL mevduatın tasarruflar arasındaki payı yükselmeye başlarken, faiz oranlarında zirveye ulaşıldığını düşünen yatırımcılar, yüksek faiz oranlarından yararlanmak için 6 ay ve üzeri mevduatlara yöneldi. Merkez Bankası haftalık verilerine göre göre 3 Mayıs ile biten haftada 3 aya kadar vadeli mevduatın ortalama faizi yüzde 68.03, 6 aya kadar vadeli TL mevduatın ortalama faizi ise yüzde 63.9 oldu.

PAYI YÜZDE 21.5’E ÇIKTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) mart ayı verilerine göre yurt içi yerleşiklerin 14 trilyon 287 milyar liralık mevduatının 8 trilyon 357 milyarı TL cinsinde tutuluyor. 8.3 trilyonluk mevduatın 1 trilyon 334 milyar lirası 6-12 ay vadeli mevduatlarda, 466.9 milyar lirası ise 1 yıl ve üzeri mevduatlarda tutuluyor. Böylece geçen senenin mayıs ayında büyüklüğü 487 milyar lira olan 6 ay ve daha uzun vadeli mevduatlar, bu yılın mart ayında 1.8 trilyon liraya ulaştı. Oransal bazda ise 6 ay ve üzerindeki TL mevduatların toplam mevduat içerisindeki payı, 2023’ün mayıs ayındaki yüzde 8.1 seviyesinden bu yılın mart ayında yüzde 21.5’e ulaştı. Geçen hafta İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Mevduatta 6 ay vade şu anda en avantajlısı, çünkü 182 günlük periyotta bu yüksek faizler devam edecek. Daha sonra bu oranlar bulunaz” dedi.

Faizler düşüşe geçti 

Mayıs ayı itibarıyla Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları güncellendi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e yükseldi. 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı, yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseldi. TL mevduat tasarruflarından elde edilen gelire uyguladığı stopaj oranlarının artırılmasının ardından bankalarda TL mevduat faizlerinde düşüş hızlandı. 3 aya kadar vadeli TL mevduatta yüksek tasarruflara uygulanan yüzde 55’i aşan faiz oranlarının yüzde 45’e, düşük tasarruflara yüzde 50 seviyesindeki faizin ise yüzde 40 seviyelerine düştüğü gözlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx