Polenler solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor

Havaların ısınmasıyla doğada polen miktarı artarken, alerjik hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Bahar aylarında sıkça görülen hapşırık, burun akıntısı ve nefes darlığı gibi şikayetler, alerjisi olan kişilerde yaşam kalitesini düşürebiliyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, polenlerin solunum yolunu etkileyerek alerji ve astımı tetikleyebileceğini söyledi.

‘POLENLER ASTIM VE ALERJİYİ TETİKLİYOR’

Bahar aylarında atmosferde yoğunlaşan polenlerin solunum yoluyla vücuda girdiğini belirten Prof. Dr. Saltürk, “Polenler, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak soluduğumuz havaya karışır. Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

‘ALERJİSİ OLAN BİREYLER DOKTORA BAŞVURMALI’

Polenlerden korunmanın en etkili yollarını anlatan Prof. Dr. Saltürk şu önerilerde bulundu:

“Gündüz saatlerinde dışarıda uzun süre kalmayın. Polenler özellikle sıcak ve kuru havalarda yoğunlaşır. Bu nedenle sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde dışarı çıkmayı tercih edin. Dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. Polenler saç ve kıyafetlere yapışarak ev içine taşınabilir. Ev ve araba filtrelerini düzenli olarak temizleyin. Özellikle mart ayında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde filtrelerin değiştirilmesi önemlidir. Sigara ve tütün dumanından uzak durun. Sigara, alerjik reaksiyonları şiddetlendirerek solunum yollarının hassasiyetini artırabilir. Alerjisi olan bireyler mart ayı başlamadan doktora başvurmalı. Önceki yıllarda polen alerjisi yaşayan kişilerin, bahar ayları öncesinde alerji testleri yaptırarak gerekli tedaviye başlamaları önerilmektedir.”

‘BU HASTALIKLAR OKUL VE İŞ HAYATINDA VERİMİ DÜŞÜREBİLİR’

Polen alerjisinin gündelik yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Saltürk, “Bu hastalıklar okul ve iş hayatında verimi düşürebilir. Özellikle burun tıkanıklığı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum, günlük aktiviteleri zorlaştırır. Ciddi vakalarda astım ataklarına neden olarak acil müdahale gerektirebilir. Polenler her yıl farklı yoğunlukta görülüyor. Rüzgarla geniş alanlara yayılıyor. Alerji geçmişi olan bireylerin her bahar döneminde kontrollerini ihmal etmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Related Posts

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.