Mahfi Eğilmez: Çelişkili konular

Mahfi Eğilmez

Herkes Hem Şikâyetçi Hem Mutlu

Kime sorsanız bir şeylerden şikâyet ediyor. Kimi ülkenin gidişini beğenmiyor, kimi adalet sisteminden, kimi sağlık sisteminden, kimi eğitimden, kimi ücretlerin düşüklüğünden, kimi enflasyondan, kimi işsizlikten yakınıyor. Bir bölümü bu gidişattan kimin sorumlu olduğunu karıştırıyor ama gidişten şikâyetçi.

Bütün bu yakınmalara karşılık TÜİK’in 2024 yılını kapsayan Yaşam Memnuniyeti Anketi çok farklı sonuçları işaret ediyor. Türk halkının yüzde 49,6’sı ankete verdiği yanıtta mutlu olduğunu ifade etmiş. AKP’nin iktidarı devraldığı yıl mutlu olanların oranı yüzde 59,6 imiş buna göre 21 yılda mutlu olanların oranı 10 puan azalmış. Oysa insanlarla konuştuğunuzda toplumun yüzde 90’ı mutsuz görünüyor.

Bu çelişkili durum dört şeyden birisinin veya birkaçının işareti olabilir: (1) İnsanların bir bölümü yalan yere şikâyet ediyor, nazar değmesin diye öyle görünüyor olabilir (ki bu bence en zayıf olasılık.) (2) İnsanların önemli bir bölümü mutluluğun ne olduğunu tam olarak bilmiyor olabilir. (3) İnsanların bir bölümü çekindikleri için doğruyu söylemiyor olabilir. (4) Anket tam olarak iyi ifade edilememiş olabilir.

Bu dört olasılığın hepsi geçerli olsa bile eğer söz konusu 21 yılda bu eğilimlerde bir değişiklik olmamışsa trend doğruyu gösteriyor demektir. Bu da AKP iktidarında halkın mutluluğunun 10 puan azaldığı anlamına gelir. Şikâyetlerle karşılaştırıldığında sağlık hizmetlerindeki memnuniyet artışını anlamak mümkün olsa da adli hizmetler ve asayiş hizmetlerindeki memnuniyet artışını anlamak mümkün değil.

Özetle söylemek gerekirse ya bu anket doğruları yansıtmıyor ya da halkımız yok yere yakınıyor. 

İhracatçı Kurdan Yakınıyor Ama İhracat Artıyor

İhracatçıları dinlerseniz ihracatta büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve eskisi gibi ihracat yapamadıklarını anlatıyorlar ve kurun sabitleşme eğiliminin Türkiye’nin ihracatını baltaladığından yakınıyorlar. Oysa ihracat verileri aynı şeyi göstermiyor.

TÜİK’in dış ticaret tablolarındaki ihracat verilerini kullanarak hazırladığım bu grafik ihracatın bütün yakınmalara karşılık, son iki yılda hız kesmiş olsa da, artış eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. O zaman ihracatçıların yakınmalarının nedeni ne olabilir? Burada iki olasılık söz konusu olabilir: (1) İhracat verileri bazı hatalar içeriyor olabilir. (2) USD/TL kurundaki değişimle enflasyondaki değişim arasında tutarsızlık söz konusu olabilir.

(1) numaralı meseleyle ilgili olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan ihracat verileri tablosunda yer alan ve 2024 yılında 35,7 milyar dolar düzeyine ulaşan ihracatçı birlikler kaydından muaf ihracat ile antrepo ve serbest bölgeler farkı başlığı altında sınıflandırılan kalem önemlidir. TÜİK, 3 yıl önce özel ticaret sistemine göre hesaplamadan genel ticaret sistemine göre hesaplamaya geçti. Özel ticaret sisteminde serbest bölgeler ekonomik sınırların dışında kabul ediliyor ve bu bölgelere mal satışı ihracat sayılıyordu. 3 yıl önce geçilen genel ticaret sisteminde ülkenin coğrafi sınırları ülkenin ekonomik sınırları olarak tanımlandığı için artık serbest bölgelere satışlar değil, serbest bölgelerden yurt dışına satışlar ihracat sayılıyor. Sorun asıl olarak son üç yılda ortaya çıktığı için bu tanım değişikliği bazı kalemlerde bir çifte saymaya neden olmuş ve bu çifte sayma ihracatı olduğundan yüksek göstermiş olabilir.

Tablo bize ihracatçının yakınmasının USD/TL kurundaki değişim ile enflasyondaki değişim farkından kaynaklandığını gösteriyor. Dikkat edilecek olursa son iki yılda kur artışı enflasyonun gerisinde kalmıştır. Bir başka deyişle ihracatçının ürettiği mallarda kullandığı yerli girdilerin maliyeti 2024 yılında ortalama yüzde 58,5 oranında artarken ihracattan elde ettiği getiri (kur) yüzde 38 oranında artmıştır. Yakınmanın bir bölümü buradan kaynaklanıyor.

(2) numaralı olasılığı bir tablo eşliğinde ele alıp irdeleyelim (tablodaki verilerin tamamı TÜİK sitesinden alınmış ve değişim hesapları tarafımdan yapılmıştır.)

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Spor endeksi yüzde 27,5 düştü: Borsa liginde yatırımcısına kazandıran tek kulüp Fenerbahçe

Spor endeksi yüzde 27,5 düştü: Borsa liginde yatırımcısına kazandıran tek kulüp Fenerbahçe

2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Haziran enflasyon verisinin açıklanması ile emekli maaşı nihai zam oranı ortaya çıkacak. Bilindiği üzere SSK Bağkur emekli maaşı zammı 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Peki, 2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda yerini aldı

Türkiye’nin ulaştırma koridorlarında havacılık tarafında kritik öneme sahip “hub’lardan biri haline gelen İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Havalimanı, İstanbul’da düzenlenen ve 70 ülke temsilcisini buluşturan “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda …

832 milyon TL Avustralya’dan çalınıp Türkiye’de aklandı

Avustralya’da birçok kişi ve şirketin elektronik postalarını ele geçirerek büyük çapta dolandırıcılık yapan uluslararası bir suç örgütünün Türkiye ayağı deşifre edildi. Avustralya Federal Polisi’nin başlattığı “Dolos” operasyonunda elde edilen bilgi …

Merkez Bankası rezervlerinde azalış! Son rakam 155,7 milyar dolar oldu

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 20 Haziran itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 48 milyon dolar düşüşle 70 milyar 697 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 13 Haziran’da 72 milyar 744 …

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 20 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 591 milyon dolar azalışla 155 milyar 689 milyon dolara indi.