SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

“`html

SES İzmir’den Sağlık Emekçilerine Yönelik Talepler Açıklandı

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) bünyesine bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetimi ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde düzenledikleri basın toplantısında, toplu sözleşme süreci öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde olarak duyurdular.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine hazırlıklarını hızlandırmış durumda. Geçmişte imzalanan toplu sözleşme metinlerinin “tarihi kazanımlar” olarak sunulmasına rağmen, emekçilerin durumunun içler acısı olduğu ortada. Ayrıca, sendikal yapıların iktidar ile olan yakın ilişkisi ve bu ilişkiden kaynaklanan baskılar, emekçilerin sendikalara katılımını zorlaştırmaktadır.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşam Mücadelesi

Bugün, hayatını emeğiyle sürdüren sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak, yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerimiz ile büyük bir ekonomik sıkıntı içerisindeyiz. Artan enflasyon ve üzerimizdeki vergi yükü, cüzdanlarımızın hızla boşalmasına neden oluyor ve kira masraflarımızı bile karşılayamaz hale geliyoruz. İş yerlerimizdeki iş barışımızın bozulması, aldığımız düşük ücretlerin espri konusu edilmesine ve aşağılamalara maruz kalmamıza yol açmaktadır. Grevli, toplu sözleşmeli bir sendika mücadelesi tarihi boyunca sağlanan kazanımların göz ardı edilmesi ve bunun bir lütufmuş gibi değerlendirilmesi kabul edilemez.

Uluslararası Hukuka Uygunsuz Uygulamalar ve Grev Hakkı Engeli

Uluslararası anlaşmalar, sendikal örgütlenme, toplu sözleşme ve grev haklarının birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak devletlere bu hakların tanınması konusunda sorumluluk yüklemektedir. 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23. maddesi, tüm bireylerin çıkarlarını savunmak için sendika hakkını tanımaktadır. Ancak ülkemizde kamu emekçileri, grevsiz toplu sözleşme yapmaya zorlanarak sendikal haklarından mahrum bırakılmaktadır. Kamu emekçileri, yasal çerçevelerle kısıtlı bir pazarlık sürecine mahkum edilirken, uluslararası sözleşmeler gereği memurların grev hakkının varlığı esastır. Ancak ülkemiz, bu hakları göz ardı etmekte ve işveren lehine düzenlemelere yönelmektedir.

Güç Dengesizliği ve Mücadele Stratejimiz

Bir toplu sözleşme döneminde özgür pazarlık imkanlarının kısıtlanması, güçsüzün güce boyun eğmesine neden olmaktadır. Bu dengesizlik, bir tarafta devletin otoriter gücü, diğer tarafta ise etkisiz kamu görevlileri sendikaları arasında sürmektedir. Yandaş sendikaların, kamu emekçilerinin çıkarları değil, kamu işvereni gibi davrandığı bir ortamda, gerçek bir pazarlık gerçekleştiremiyoruz. Grev yasakları ve bu kısıtlamaların varlığı, çalışma ilişkilerindeki çatışmaları artırarak mevcuttaki sorunları büyütmektedir. Sonuç olarak, kamu emekçileri her gün daha fazla mağduriyet yaşamaktadır.

İnsana Yakışır Çalışma Koşulları ve Ücret Rejimi Gereklidir

Bizim için sendikal mücadelenin en büyük temeli, sahip olduğumuz gücün kaynağıdır: Üye sayımız, dayanışmamız ve bağımsız hareket edebilmemiz. Bizler, grevsiz toplu sözleşme kabul edilemez diyerek, grev hakkıyla donatılmış bir sistem için bir araya gelmeli ve mücadele etmeliyiz. Sefalet içinde yaşamaya mahkum edilişimize karşı, yetkilendirilmiş yandaş sendika ve işveren güçlerine karşı durmalıyız. Bizim için bu dönem, birlikte mücadele ederek sesimizi yükseltme zamanıdır. İş yerindeki mücadelelerden başlayarak, taleplerimizi birlikte haykırmak için bir araya gelmeliyiz.

Temel Taleplerimiz ve Mücadelemiz Başlıyor!

Sendikamızın toplu sözleşme masasına sunmak için belirlediği talepler,birçok yerden gelen geri dönüşlerle şekillenmiştir. Pandemi ve doğal afet döneminin zorlayıcı etkileri de göz önünde bulundurularak taleplerimiz hazırlanmıştır. Temel taleplerimizi şöyle sıralıyoruz:

  1. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan bir temel ücret sağlansın.
  2. Önceki toplu sözleşmede verilen ek zamlara emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenleme yapılsın.
  3. Grevli toplu sözleşme hakkı tanınsın.
  4. Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler olarak değerlendirilsin; fiili hizmet süresi tam olarak ödensin.
  5. İdareci atamaları demokratik yöntemlerle yapılsın.
  6. Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri artırılsın.
  7. Tüm sağlık çalışanları, “sağlık hizmetleri sınıfına” dahil edilsin.
  8. Üniversite hastanelerinde çalışanlar için tayin hakkı sağlansın.
  9. Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti önlemek için yeni bir sağlık sistemi geliştirilmelidir.
  10. Kadrolu ve güvenceli personel istihdamı artırılsın.
  11. ASM’lerde tüm giderler devlet tarafından karşılansın.
  12. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması sağlansın.
  13. Kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri görevlerine derhal döndürülmelidir.

Geçmişte uygulanmayan toplu sözleşme maddelerinin sonuç vermeyeceği aşikardır. Kamu sendikalarının tarihi gösteriyor ki, mevcut hakları korumak ve yeni kazanımlar elde etmek için fiili ve meşru mücadelenin sürdürülmesi şarttır. KESK ve SES olarak toplu sözleşme sürecinde bu taleplerimizin karşılık bulması için mücadelemizi artıracağız. Bugün Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde ve birçok ilde sağlık emekçilerinin hakları için sesimizi yükseltmekteyiz. Tüm sağlık emekçilerini, emek ve meslek örgütlerini bu mücadeleye katılmaya ve güç birliği oluşturmaya çağırıyoruz.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

“`

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Döner imalathanesinde mide bulandıran görüntüler

Kilis’te hijyen kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle döner imalathanesi kapatıldı. Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde döner imalathanesinde denetim yapan Kilis Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, imalathanede hijyen kurallarına uyulmadığını tespit …

Genç Girişimciden Akrep Yetiştiriciliği ve Zehir Tüketimi Deneyimi

Beslediği 3 bin mavi akrebin zehrini sağıp tüketiyor Kameralar karşısında akrebin zehrini sağdı, küp şekerin üzerine damlatarak yedi ANKARA – Ankara’da yaşayan 18 yaşındaki Zilan Özdemir, küçük bir odanın içerisinde 3 bin adet mavi akrep yetiştiriyor …

Karabük’te Dengesini Kaybeden Yaşlı Adam Kurtarıldı

Karabük’te, yaklaşık 5 metre yükseklikten iki duvar arasındaki boşluğa düşerek mahsur kalan Eyüp Necati Kes, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince kurtarıldı. Olay, akşam saatlerinde Kılavuzlar Mahallesi 406 Nolu Sokak’ta meydana geldi. 75 …

Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?

Bilimsel araştırmalar, gülümsemenin bireyin psikolojik durumunu iyileştirdiğini ve çevresine olumlu etkiler yaydığını göstermektedir. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.