Bakanlık açıkladı: Dövize endeksli menkul satış sözleşmesinin amacı ne?

Döviz Cinsi ve Dövize Endeksli Menkul Satış Sözleşmeleri Yeniden Düzenlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, döviz alım satımı sonucunda firmaların maliyetlerini azaltmayı, ticari hayatı kolaylaştırmayı ve enflasyonist etkileri azaltmayı hedefleyen düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’a yapılan değişiklikle, döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenen sözleşme bedellerinin ve ödeme yükümlülüklerinin kısıtlandığı ifade edilerek, bu düzenlemenin istisnalarına ilişkin ayrıntıların 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de yer aldığı belirtildi.

Özellikle döviz işlem maliyetlerinin fiyatlamadaki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de yapılan değişiklikle menkul satış sözleşmelerinden kaynaklı ödemelerin Türk parası cinsinden yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bu sayede, dövizle yapılacak ödemelerin belirlenen kurlar üzerinden Türk lirasına çevrilerek gerçekleştirilmesi sağlanmıştı.

Yapılan düzenleme sonrasında, döviz geliri elde eden firmaların yurt içi ticaretlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekilerek, bu durumun enflasyonist baskılara yol açabileceği vurgulandı. Bu nedenle, menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödemenin kaldırılmasıyla piyasada denge sağlanması ve ekonomik istikrarın artırılması amaçlandı.

2022 yılında getirilen Türk lirası ödeme zorunluluğunun, döviz piyasasındaki dengelenme ve makroekonomik istikrarın sağlanmasıyla birlikte 06.03.2025 tarihinde kaldırıldığı belirtildi. Bu kapsamda, taşıt satışları dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde dövizle ödeme yapılabileceği açıklandı.

Bu düzenleme ile dış ticaret işlemleri yapan firmaların maliyetlerinin azaltılması, ticari hayatın kolaylaştırılması ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenirken, diğer yandan gayrimenkul, iş, hizmet ve kiralama sözleşmelerinde dövizle ödemenin yasaklandığı hatırlatıldı.

Related Posts

Yatırım araçlarındaki kayıp gayrimenkule ilgiyi artırdı: Parası olan konuta yöneldi

Konut piyasası 2025 itibarıyla nominal bazda büyümeye devam ederken yüksek enflasyon nedeniyle reel fiyatlarda gerileme dikkat çekiyor. Ancak özellikle geleneksel yatırım araçlarındaki getiri kaybı, birikim sahiplerini yeniden gayrimenkule yönlendirdi.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

Borsa İstanbul’daki manipülasyona ilişkin davada istenen cezalar belli oldu

Borsa’da spekülasyon yapan organize suç örgütü elebaşı Hasan Meşe ve örgüt üyesi 16 sanık hakkında dava açılmıştı. Elebaşı hakkında 7 yıldan 13 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar para cezası talep edildi.

E-ticaret denetimlerinde 6 ayda 67 firmaya 93 milyon TL ceza

E-ticaret piyasasında yaşanan mağduriyetler Ticaret Bakanlığı tarafından mercek altına alındı.

İmamoğlu kesintisi VPN’e sığındırdı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı gün uygulanan internette bant daraltma işlemiyle vatandaş VPN’e koştu. Uzmanlar ücretsiz uygulamalara karşı uyardı.

Faturadaki devlet desteği algıdan ibaret

Zam yaptıktan sonra elektrik faturasına devlet desteği tutarı ekleten iktidara tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Daşdemir, “Devlet desteği algıdan ibaret” dedi.