Şubat 5, 2025

Sağlık Köşesi: Güncel Haberler ve Sağlık Tüyoları

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinle gündemi yakalayın; Sağlık Köşesi’nde daima güncel kalın!

26 bin dokunuşla Mersin’de yapıldı Japonya’da görücüye çıkıyor

Yenişehir ilçesinde yaşayan spor antrenörü Bilal Erbatan, bir süre önce Uzak Doğu’ya özgü Kali-Escrima savunma sanatları eğitimi vermeye başladı. Erbatan yeterli malzeme bulamayınca kendi kılıç, miğfer, kama ve bıçaklarını tasarladı. Tasarımcılığını ...

Bilal Erbatan, Uzak Doğu’ya Özgü Savunma Sanatları Eğitimi Vermeye Başladı

Yenişehir ilçesinde spor antrenörü olarak yaşamını sürdüren Bilal Erbatan, bir süre önce Uzak Doğu’ya özgü Kali-Escrima savunma sanatları eğitimi vermeye başladı. Ancak gerekli malzemeleri bulmakta zorlanınca kendi kılıç, miğfer, kama ve bıçaklarını tasarladı. Tasarımcılığa adım atan Erbatan, atölyesinde farklı medeniyetlere ait savaş aletleri üretiyor. Son olarak, geleneksel samuray zırhı yaparak dikkatleri üzerine çekti.

Bilal Erbatan, tarih ve savunma sanatlarına olan ilgisi nedeniyle kariyerini bu yönde şekillendirdiğini belirterek, “Savaş sanatlarıyla ilgili eğitim verirken kılıç, kama, bıçak gibi bazı materyallere ihtiyacımız oldu. Ekipmanların temininde zorlandık. İlk başta yapan usta aradık, bulamayınca kendi çabamla yapmaya başladım. Tarihe merakımdan dolayı farklı medeniyetlerin savaşlarda kullanmış olduğu ekipmanları yapmaya başladım” dedi.

9 Hafta Süren Zorlu Süreç

Zırhın tamamlanması için 9 hafta süren bir süreç yaşadığını belirten Erbatan, “Dünyada, Japon kültürü oldukça popülerdir. Kültürlerine oldukça değer verirler. Bu samuray kostümü de zırh olarak günümüzde hala üretilmektedir. 26 bin 844 dokunuşa sahip zırhın tamamlanması 9 hafta sürdü. Bu zırhı eski metotlarla yapmayı bilen kişi sayısı dünyada çok azdır. Günümüzde örneğine rastlamak zor. Ülkemizde bu denli profesyonelce örneğine rastlamadık. Dünya tarihindeki en zor tasarımlardan bir tanesi. Yaparken keyif aldık. Zırhı geçtiğimiz hafta bir alışveriş merkezinde görücüye çıkardık. İnsanlar çok şaşırdı. Bakan bir daha baktı” diye konuştu.

Japon Zırhında Bozkurt Detayları

Zırh tasarımının 12 Nisan’da Japonya’da gerçekleştirilecek olan Shingen-ko Festivali’nde yer alacağını belirten Bilal Erbatan, “Zırhımızın yarışacağı festival, eski samuray kültürünü günümüzde yaşatan önemli bir etkinliktir. Her yıl 12 Nisan’da düzenlenmektedir. Bu yarışmada Türk tasarımını temsil etmekten gurur duyuyorum. Zırh, Japon kültürüne ait olmasına rağmen Türk sembollerini de barındırmaktadır. Tasarımda kırmızı ve beyaz tonlarına ağırlık vererek, göğüs bölümünde 2 adet bozkurt simgesi kullanmayı tercih ettim. Bu sayede Türk kültürüne olan bağlılığımızı da yansıtmış olduk” dedi.